Najnowsze tweety:

Flottweg_700x100_FLO-15199_WEB-Banner-Bergbau-Polen

UOKiK: czterech kandydatów na stanowisko prezesa

Typ: Kraj
Tagi: kadry uokik
Utworzone: poniedziałek, 15 lutego 2016 Źródło: Polska Agencja Prasowa
fot. ARC
Do stycznia 2016 r. Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów kierował Adam Jasser
reklama

Cztery osoby zgłosiły się do konkursu na stanowisko Prezesa UOKiK, poinformowało w poniedziałek (15 lutego) PAP Centrum Informacyjne Rządu, które nie chciało jednak ujawnić nazwisk kandydatów na następców odwołanego w styczniu Adama Jassera.

Termin składania ofert upłynął 8 lutego. Według CIR na tym etapie procedury konkursowej nie można podać terminu jej zakończenia.

Informując 21 stycznia o odwołaniu Jassera, rzecznik rządu Rafał Bochenek przewidywał, że procedura wyłonienia nowego prezesa może potrwać do miesiąca.

Do kompetencji prezesa UOKiK należy kształtowanie polityki antymonopolowej i polityki ochrony konsumentów. Prezes Urzędu odpowiada bezpośrednio przed premierem. Zgodnie z ustawą o UOKiK prezes Rady Ministrów powołuje prezesa UOKiK spośród osób wyłonionych w drodze otwartego i konkurencyjnego naboru.

Wśród koniecznych wymagań do objęcia tego stanowiska ustawa o UOKiK wymienia m.in. posiadanie tytułu magistra lub równorzędnego, korzystanie z pełni praw publicznych, niekaralność, wykazywanie się kompetencjami kierowniczymi, przynajmniej 6-letni staż pracy, w tym co najmniej 3-letni staż pracy na stanowisku kierowniczym oraz wykształcenie i wiedzę z zakresu spraw należących do właściwości Prezesa Urzędu.

Nabór przeprowadza zespół powołany przez szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów z upoważnienia prezesa Rady Ministrów, liczący co najmniej 3 osoby, których wiedza i doświadczenie dają rękojmię wyłonienia najlepszych kandydatów. W toku naboru zespół wyłania nie więcej niż 3 kandydatów.

Zobacz wszystkie z: Kraj i region Wydarzyło się